Pinar'in damlalari...

Hayatimi, anilarimi ve guzel seyleri anlattigim, damla damla doldurdugum gunlugum.

08 Mart, 2006

Insana verilen deger

Annapolis'te gezerken yoldaki bir isaret dikkatimizi cekti. "Dikkat sagir cocuk" Tahminimizce o sokakta sagir bir cocuk yasiyor ve o sokaga giren araclar buna karsi uyariliyor. Cunku cocuk disarda oynarken arabayi duymayip tehlikeye girebilir. Keske bizim guzel ulkemizde de insanlara bu kadar deger verilse, canlar, bebekler, cocuklar, insanlar korunsa.

2 Yorum hemen asagida:

Blogger akçahan dedi ki...

Çok duygulandım, gözlerim doldu, Pınar... Bizim ülkemizde ise, bir farklılığın olunca, kaderine terkediliyorsun. Farklı bir çocuk, sadece ailesini ilgilendiriyor. Komşuların asla öyle bir çocukları, yakınları olmayacağı için anlayış göstermeleri gerekmiyor! Öğretmenler,-duyarlı olan azınlığı tenzih ederim ama- sadece standart, birbirine benzeyen öğrencilerin öğretmeni onlar. IQ si yaşıtlarından bile iyimiş, bu çocuk ne olacakmış, dert değil, kendilerinden uzak olsun tek. En çok duyduğunuz söz, bu da sizin imtihanınız kardeşim. Evet, ailenin imtihanı ama aynı zamanda, tüm toplumun, çevrenin de yaklaşımı ile imtihanı, sorumluluğu. Tarihe meraklıyım ben. Yetim kızlara çeyiz hazırlayan, kimsesiz ihtiyarları berbere götürme görevi olan, başkalarının yanında büyüyen yetimlerin ihtiyaçlarını ve hatta o evden, kırdıkları eşyayı ödeme yükümlülüğü olan vakıflar var imiş. Çocuk incitilmesin diye. Masal da değil hani, Selçuklu zamanında bir kültür merkezi olan Sivas'ta bu tür vakıflar olduğunu, faaliyet gösterdiğini kayıtlardan okudum, bizzat. Diğer illerde de vardır, mutlaka. Ama geldiğimiz noktaya bakın. Avrupa, Amerika insanına bu kadar değer verirken, yer geliyor oyuncak kadar değeri olmayan insanımız. Sadece kendimizi düşünme, insan odaklı olamama. Kendimize lazım olan hakları savunma.. Aman, Pınar efkarlandım yine, kusura bakma ağrıttım başını. Ama oğlum hiperaktif olduğu için, başka bir arkadaşın d.sendromlu, bir diğeri otizm özellikli olduğu için çektiklerimizi bir bilsen. Bir diğeri çok az görüyür diye... Öğretmenler, kendilerine bu tarz eğitim verilmediğini belirtiyorlar. Milli eğitim normal okulda okuyabilecek özelliklere haizdir raporu ile gönderiyor. Sonrasında başlayan dışlamalar.... Son zamanlarda, bazı gelişmeler var ama, dilerim ilerleyerek devam eder. Sevgiyle ve hoşçakal.

1:39 ÖÖ  
Blogger Pinar dedi ki...

Sevgili Akcahan,
Yazdiklarinizi okuyunca elimde olmadan gozlerim doldu, tuylerim diken diken oldu. Gercekten nerelerden nerelere gelmisiz. Umarim ulkemiz de insani da egitilip akillanir, anlar bencil olmamayi, sorunlari paylasmayi. Saniyorum biraz ekonomik sikintilar da rol oynuyor bu bencillikte. Kendisini kurtaran baskasina aldirmiyor. Bu da cok aci. Oysa paylassak iyiyi de kotuyu de hersey cok farkli olur. Bir de yurt disinda devlet koydugu kurallarla halki yola sokuyor, yoksa okurallar olmasa burda da korkarim "farkli" olanlar gereken ilgi ve dikkati alamayacak. Insallah cocugunuza da, arkadaslarinizin cocuklarina da gereken ilgi gosterilir, o masum canlar topluma katilir sevgiyle. Kendinize cok iyi bakin, umudunuzu kaybetmeyin. Yavrunuza kucak dolusu opucukler, sevgiler.

8:20 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home