Pinar'in damlalari...

Hayatimi, anilarimi ve guzel seyleri anlattigim, damla damla doldurdugum gunlugum.

27 Şubat, 2006

Alisveris ve Meksika lokantasi

Uzun uzun ders calistiktan guzelim pazar gunu ogleden sonra alisveris ve yemege gittim kizlarla. Gulden'le tanistim, alisveriste gozum dondu, olursa diye bedeni kalmamis kiyafetleri bile aldim. Buranin guzel yani fisim oldugu surece (hatta bazen olmasa da) goturunce hemen geri aliyor olmalari para iadesiyle birlikte. E ben de bir kez daha gidicem geri goturmek icin olmayanlari, ve korkarim baskalarinda aklim kalacak.

Erken kapandigi icin magazalar pek gezemedik ama benim favori yerim olan Meksika lokantasina gittik :) Yemekleri zaten harika ama bir de yemekler gelmeden getirdikleri misir cipsleri ve salsa nerdeyse doyacak kadar yiyebilecegim kadar lezzetli.

Bir sabah kahvaltimiz ve keyif cayimiz

Resimlere bakarken onceden cektigim kahvalti ve cay resimlerini buldum. Bunlari de ekliyim dedim. Icinde ne ararsan var (biber, mantar, domates, kasar, bir suru baharat) olan omletimiz ve baska bir gun biskuvili cay keyfimiz uzun zamandir kosturdugumu hatirlatti. Su raporum bir bitsin, tekrar iyi ve uzuun bir kahvalti edecegim neseli bir haftasonu ve televizyon seyrederken icecegim keyif cayimi umuyorum ki gunesli bir ikindi vakti.


Muska boregi tarifi

Dusundun tasindim, bu sefer degisik sekilli bir borek yapayim dedim. Baya ugrastim, fena olmadi ama. Yiyenler bayildi :) Ispanakli, hazir yufkadan yaptim tarifi hemen asagida.

1 kuru sogani ince ince dograyip az zeytinyaginda kavurdum, icine dondurulmus cozulmus suyu iyice sikilmis (hazir) ispanagi katip onu da kavurdum, e tuz ve karabiber daimi eleman zaten :) Sonra ilininca icine catalla ezdigim beyaz peyniri kattim. Icimiz hazir olmus oldu. Sonra hazir satilan, kagittan ince, dikdortgen seklindeki hamurlarimiza geciyoruz. Ben eritilmis tereyagi ve zeytinyagini karistirdim (asil tarifte sadece tereyagi diyordu) tek tek yufkalarin ustune surdum fircayla. Dort kat olunca yufkayi enlemesine dorde boldum. Icine hazirladigim icten koyup resimlerde goruldugu gibi ucgen seklinde katladim. Tepsiye dizip, ustune biraz daha yag surup onceden 180 C isitilmis firinda 12 dakika pisirdim. Soguyunca da istifleyip misafirlige goturdum.


Laboratuvar temizligi ve...

Gectigimiz hafta sonu yeni gelebilecek ogrencileri bize, bizleri ve bolumu onlara tanitmak icin uc gun suren toplantilarimiz vardi. E tabii guzel gorunelim diye butun bolum seferber olup heryeri piril piril yaptik. Bir de birkac gun once katimizi su basmasi da iyi bir vesile oldu yerlerin iyice temizlenmesi ve cilalanmasi icin :) Neyse efendim, bu toplantilar cercevesinde cumartesi gecesi "pisirip gel beraber yiyelim ne cikarsa bahtimiza" tadinda bir yemek verildi hocalardan birinin evinde. Sabah bolumden bir arkadas beni sabahin korunde uyandirdigi, ve benim de hah bugun cumartesi kesinlikle kalkmayacagim planlarim oldugu icin gunun cogunu huysuz gecirdim :) Ama bu arada aksam icin ispanakli muska boregi yapmayi ihmal etmedim, tarifini okudunuz zaten :) Yemege biraz gec gittigimiz icin pek birsey kalmamisti, chili ve cikolatali kekle idare ettim ben de. :P

Piyanonun son durumu

Demistim ya yan komsumuzun piyanosu bizi cildirtiyor diye, bininci sikayetimizden sonra kira ofisi harekete gecti. Uzun ugraslar ve anlasmazliklar sonrasinda, komsularimiz bebeklerinin yatak ve oyun alanini piyanonun yerine tasimakla bizi tehdit edip, bir tabak da lezzetli Kore yemegi getirdikten sonra piyanonun haftada uc gun ikiser saat calinmasinda anlastik. Ama simdi benim dusunup guzel bir Turk yemegi yapip goturmem gerekiyor...

Yayinlayamadigim yemekler

Hani demistim cok cok yaptim yemekleri yarina da kalsin o zaman koyarim buraya resimlerini diye, iste bugun koyabildim. O gun yayla corbamiz, hindi kiymasindan koftemiz ve patateslerimiz, zeytinyagli kabagimiz ve de salatamiz vardi. Afiyetle birkac gun yedik ve sonunda bitirdik :)

Ben ilk defa sobelendim! :)

Sabah kalkip Candan tarafindan sobelendigimi ogrenince baya bir heyecanlandim. Aslinda asil planim uzun zamandir yazamadigim icin olanlari toparlayip buraya aktarmakti ama sobelenmeyi basa aldim, once ona cevapla baslayacagim. Sonra bir zaman yazarim birikenleri :) Hemen basliyorum... Bir de bu sobenin bir kurali var, her soruya mutlaka 4 cevap verilmesi gerekiyor. Hadi bakalim.

Soru 1) Yasadigim sehirler:
a. Ankara (evim guzel evim)
b. Antalya (cocukken butun yaz tatillerimi gecirdigim ikinci evim)
c. Marmaris (asik oldugum ve her firsatta gittigim yer)
d. Virginia (gercek evim uzaklardaki evim, kendime ait diyebilecegim -kira da olsa- bir evimin oldugu ilk sehir)

Soru 2) Tekrar tekrar izleyebilecegim 4 film ya da dizi:
a. Forrest Gump (Tom Hanks'e bayilirim da :) )
b. Gelecege Donus'un butun serisi (ezberledim hatta)
c. Friends (dizi bitti, her aksam iki saat tekrar yayinliyorlar ben de bayila bayila gordugum bolumleri tekrar izliyorum :) )
d. King of Queens (O tombis adam cok saf ve cok sirin ama)

Soru 3) Izledigim 4 TV programi:
a. Good Eats, Every Day Italian (yemek yapiyoruz)
b. Divine Design, Painted House (evleri susluyoruz)
c. Dancing with the stars (bu ayni dans yarismasi ama unluler yarisiyor)
d. Apperentice (bunu herkes biliyor)

Soru 4) Tatil icin gittigim 4 yer:
E buradaki bazi cevaplar ilk soruyla ayni haliyle ;)
a. Marmaris
b. Antalya
c. Pennsylvania (ablamiz var orda bu yaban ellerde)
d. Evim (en iyi tatil yeri)

Soru 5) Yaptigim is:
a. Ogrencilik (halaaaaa)
b. Arastirma gorevliligi (lab canavariyim benn)
c. Ev hanimligi (eh bu saniyorum bayan olunca ustune zorunlulukla yapisan meslek)
d. Dans ve Turkce dersi hocaligi da yaptim azicik gonullu olarak

Soru 6) En sevdigim 4 yiyecek:
a. Cikolata (e tabii ki yani!)
b. Pilav (evet bir pilav canavariyim)
c. Dolmalar (zeytinyaglisini daha cok severim ama)
d. Cilek

Soru 7) Su an hemen olmak istedigim yer:
a. Marmaris (bu belliydi zaten)
b. Ankara (ailemi ozledim :( )
c. Kasiyorum cevap bulayim diye ama yok.
d. Evet o iki yer su anda olmak isteyecegim tek yerler :)

E ben kimi sobeliyeyim simdi?
a. Akcahan
b. Burcu-Gelincik Tarlasi
c. Cerise
d. Pastaci

22 Şubat, 2006

Bu aksam

Gunduz raporla ugrasma, sonra da okuldaki kosturmaca olunca aksama pestilim cikmisti. Neyseki dunden yemekler vardi, yanina uydurulmus pasta yaptim :) Guya spora gidecektim, o da yatti malesef. Yarin insallah! Tatliyi saymazsak oldukca saglikli yedim; tarhana corbasi, tavuklu bulgur pilavi, zeytinyagli taze fasulye ve de muzlu kivili pasta. Resimleri asagida. ;)

Piyano esliginde yazmaya calistigim raporum

Ben oyle kutuphane ya da ofiste calisabilen kisilerden degilim. Evimde pijamalarimla ve de elimin altindaki atistirmalik yiyecek ve iceceklerimle calisabiliyorum en rahat. Hani sagdan soldan gelen gurultu de o kadar rahatsiz etmez beni ama su yan komsumuzun bizim calisma odasinin incecik tahta duvarina dayali piyanosu ve kucuk/cilgin cocuklara verdigi ya da vermeye calistigi dersler sirasinda cikan gurultuler butun konsantrasyonumu bozuyor. Hayir her saat degil, ama nasil oluyorsa benim oturup calismaya calistigim ve ozellikle birseyleri yetistirmem gereken zamanlari buluyor. Neyse bu sefer de atlattik, hocama e-mailledim raporu bakalim. Saniyorum esimle 10. kez sikayet etmeye gidecegiz. Ama sonunda susturacagiz insallah. Zaten kural da varmis, apartmanlarda rahatsiz edici seste enstruman calinamaz diye, hadi hayirlisi.

20 Şubat, 2006

Tertemiz halilar

Bugun halilarimiz yikandi, pek farketmedi ama umuyorum tertemiz oldular. Sadece her yer islak! Actik isiyi sonuna kadar bakalim ne zaman kuruyacak :)

19 Şubat, 2006

Biscotti tarifi...

Bu tarifi saniyorum internetten bulmustum birkac ay once. Tadi da goruntusu kadar lezzetli... Biscotti bizim kurabiyelerimizden biraz daha kuru Italyan kurabiyesi. Zaten kelimenin tam anlami iki kere pismis demek, yani iyice kuruyor. Bu en cok denizcilerin favori tatlisiymis, cunku bozulmadan aylarca durabiliyormus. Onlar da canlari cektikce kahvelerine batirip yiyorlarmis o denizin ortasindaki uzun yolculuklarinda. Lafi daha uzatmadan tarife geceyim hemen.

2.5 bardak un
1.5 bardak seker (ben daha az koyuyorum)
1/2 bardak eritilmis ilitilmis tereyagi (siviyag olmaz)
2 buyuk yumurta
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 cay kasigi tuz
1 bardak kurutulmus meyve (ben kizilcik koydum)*
1/2 bardak dovulmus badem*

*Son iki malzemeyi arzunuza gore cikolata parcalari, ceviz, antep fistigi, vs ile degistirebilirsiniz.

Firin onceden 175C isitilir.
Buyukce bir kasede seker, yumurta ve yag iyice cirpilir (5 dak kadar)
Ustune un, tuz ve kabartma tozu karistirilarak elenir, yumusak hamur haline gelinceye kadar yogurulur.
Son olarak meyve ve bademler eklenir.
Hamur ikiye bolunup 1 parmak kalinliginda dikdortgen seklinde elle acilir. Yagli kagit ustune konarak firinda 30-35 dak pisirilir. Ilitilir, ekmek bicagiyla iki parmak kalinliginda dilimlenir, soguyunca tepsi uzerinde tekrar firina verilir, 15 dak pisirilir. Sonra da kahveye ya da sute batirilarak afiyetle yenir. :)

Arkadas ziyareti

Dun aksam misafirlerimiz vardi. Onun icin sabahtan ev toplandi, yiyecekler hazirlandi... Onlar gelmeden mumlar yakildi, muzik acildi. Ve sonra biz cok eglenceli ve guzel bir gece gecirdik. Once sohbetle basladik. Arkasindan kiymali borek, peynirli pogaca, biscotti (kurabiye) ve tiramisularimizi yedik findik-cikolata aromali kahvelerimizle. Fonda rahatlatici Meksika ezgileri esliginde. Daha sonra mumlarin ve muzigin etkisinde birer kokteyl icelim dedik meyvelerle. Esim bize Appletini'lerimizi hazirladi ozel tarifiyle (son anda internetten buldu!) Ve sonra ayrilik vakti geldi, ugurladik tatli misafirlerimizi. Sonra getirdikleri ordekli cikartmalari yapistirdim banyoya ve cikolata kutusunu hafiflettim biraz izlerken bir korku fimini. E yaslandik artik cok dayanamadan uyuduk sonra daha gec olmadan, bir gun de boyle bitti.

Blogumun yeniden yapilandirilmasi

Bu blog hesabini coktan acmistim ama oylece duruyordu. Asil olarak msn'inkini kullaniyordum. Sonra sevgililer gunu icin muzikli ve kalpli bir yazi yazmak icin burasi aklima geldi ve buraya da yazmaya karar verdim. Oteki blogumda daha kisisel yazilar ve fotograflar oldugu icin sifreli ama ilgilenenleri sifre listesine ekleyebilirim. Tek gereken hotmail'de e-mail hesabinin olmasi.

17 Şubat, 2006

Mucize besin: SUT

Bugun katildigim bir toplantida Amerika'da yeni yeni onem verilen bir konudan bahsediyorduk. Functional foods, yani bilinen yararlarinin disinda kanser, kalp hastaliklari ve daha bircok seye iyi gelen maddeler iceren besinler. Bunlardan biri sut. Her ne kadar teknoloji ilerlemis olsa ve aromalar yapay olarak uretilse de sutun benzerini bir turlu laboratuvarda uretemiyorlarmis. Neyse daha detaylara girmeyeyim, sutun sadece kemiklerimizi guclendirmekten baska cok cok daha faydalari varmis. O yuzden hadi hep beraber birer badak icelim sagliklanalim.